Äkta honung är ett av våra mest hälsosamma livsmedel och är till 100 % är skapad av bin. Grundkomponenten är nektar, ett sött ämne som de hämtar från blommor och växter i naturen och trädgårdar.

Tyvärr fuskas det med honung precis som med andra livsmedel. Honungsfusket är ett utbrett problem och hamnar i topp-tio listan över livsmedel som det fuskas mest med. Fusket drabbar naturligtvis konsumenten som inte får den produkt, den kvaliteten och de potentiella hälsosamma effekterna konsumenter betalar för. På sikt drabbar fusket hela binäringen då förtroendet för produkten minskar.

Honungsfusket handlar bland annat om att importerad honung märks som och säljs som svensk honung. Det är också vanligt att honung blandas och drygas ut med andra substanser gör honungen oäkta per definition.

Bland fuskmetoderna märks även att bin matas med sockerlag, vilket avslöjas genom att honungen saknar pollen från blommor och växter där bina annars hämtar den nektar som utgör grundkomponenten i den äkta bihonungen.

Kategorier: Nyheter