Med sin specialisering på kakhonung och nyslungad honung når biodlaren Katja Göller nya kundgrupper. Många är nysvenskar från hela Stockholm som är måna om att få äkta vara eftersom de är vana vid fusk från sina hemländer. De vallfärdar till Katjas hem i Tullinge och köper ofta stora kvantiteter av hennes småländska honung till familj och vänner.

Det mesta av Katjas honung kommer från familjens gård Borghult i Småland. Där finns 40-talet kupor, och hemma i Tullinge finns två som kunderna gärna vill titta på när de besöker hennes årliga Öppna Hus.
– Förutom kakhonung satsar jag på nyslungad honung som kunderna får tappad direkt på burk här hos mig, så slipper jag lagra och ympa. Jag märker att intresset för nyslungat har ökat.

Kakhonung framtidens naturliga delikatess
– Många med rötter i Mellanöstern tycker också kakhonung är en läckerhet. I Sverige är det ännu ganska okänt men intresset ökar hela tiden.
Kunderna som gillar kakhonung köper idag hela ramar skär upp och fryser i bitar och Katja menar att det är en delikatess.
– Det är en fantastisk naturprodukt som är svår att förfalska. En sorts vardagslyx med ett bättre socker. I framtiden satsar jag på att nå ut till fler ”vanliga” svenska konsumenter.
Katja har tagit fram en presentationsbroschyr på arabiska och ger också sina trogna kunder rabatt.


Små medhjälpare i bigården
Katjas två små killar har börjat hjälpa till i bigården.
–De har fått vara med och fånga in bidrottningen och tvååringen Knut fick märka henne med årets färg. Jag försöker lotsa in dem lite försiktigt. Annars tar min man hand om barnen när jag tar hand om bina, skrattar hon.
Hennes förhoppning är att familjen kanske kan flytta ner till Småland i framtiden.Just nu är hon tjänstledig och har kunnat fokusera på biodlingen. I framtiden kommer hon att kombinera bina med ett deltidsjobb.

Engagerad entreprenör
Katja är en engagerad biodlare. Hon sitter i styrelsen för Biodlingsföretagarna och är ordförande i Ankarsrums biodlarförening.
– Som jag ser det skulle biodlarbranschen vinna på att vara mer social och arbeta på att skapa kontakt med kunderna. Det behövs också mer entreprenörskap och insikt om att vi kan bli mer lönsamma om vi tar större del av kedjan. Sist men inte minst – vi behöver bli stoltare och våga ta betalt för våra produkter.

—————————

Katja är företagsmedlem i Svenska Bin och även fadder för en av Coopkuporna. Den kupan står i trädgården i Tullinge. Coopkuporna finansieras genom att Coops kunder donerar poäng i till bin i poängshopen.

Borghults gård har fem bigårdar mellan Västervik och Oskarshamn.
Där samlar bina nektar från klöver, hallon, blåbär, bladhonung och lind. www.borghultshonung.se

Bonden och biodlaren Johan Widing från Bokeslundsgården i Hörby och konditor Joel Lindkvist på Mat & Chokladstudion i Malmö slog sig samman och tog fram Jungfrukonfekt – kakhonung doppad i ekologisk choklad.

Kategorier: Nyheter