Äkta honung är en produkt som till 100 % är skapad av bin. Grundkomponenten är nektar, ett sött ämne som bina får gåva från blommor och växter som växer i skogar, ängar, planeringar och trädgårdar. I utbyte för gåvan hjälper bina blomman med pollinering så att den kan utföra sin viktiga uppgift, att producera frukt.

Honungen som bina skapar lagras i vaxkakor inne i bikupan. När honungen är klar att skördas plockar biodlaren ut vaxkakan och samlar in honungen. Sen sätts kakan tillbaka i bikupan och en ny kaka skapas av bina.

Ett bi producerar ungefär en tesked honung under sin livstid. Det motsvarar ungefär biets egen volym. Tillsammans med andra pollinerarare gör biet ett enormt och viktigt jobb för blomman och naturen såväl som för livsmedelsproduktionen och därmed för din och min överlevnad. – Ja så viktigt är biet. När bina mår bra mår människan bra, är en viktig slutsats.

Honung är en av våra mest geniala naturprodukter

Honung är med andra ord en produkt skapad ur ett fenomenalt och ömsesidigt samarbete mellan växtriket och bina. Växtriket omvandlar solljusets energi till kemisk energi i form av olika näringsämnen, denna energi samlar bina in och omvandlar till en fantastisk naturprodukt som vi kallar honung.

Våra biodlare hjälper till processen. Utan att skada insekterna gör biodlaren det viktiga förberedande och underhållande arbetet och slutför arbetet genom att förpacka och distribuera honungen till en väntande konsumtion någonstans i Sverige.

Smaksättning, sötning, konsistensreglerande och läkning

Forskare har definierat över 200 olika ämnen i honung. Det är olika arter av socker, fettsyror, vitaminer, mineraler. enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne). Naturligtvis förstod människan tidigt i sin historia att använda denna mångsidiga naturprodukt, både som livsmedel, smaksättning, sötning och invärtes- och utvärtes kroppsläkning.

Dubbla sötningseffekten och nyttigare än socker

Sötning av maten är ett effektivt sätt att förstärka smakupplevelsen. Sötning har dock kommit lite på skam i upplysningens tid. Honung har en dubbelt så stark sötningseffekt än socker, vilket innebär att du kan minska intaget av socker men ändå få den smak du önskar. Dessutom har honungen många andra nyttiga ämnen som socker inte har.

I sin produktion av honung omvandlas molekylerna till glukos och fruktos. Det jobbet behöver därmed inte vår kropp göra och ger därför en mer skonsam effekt på blodsockernivån.

Hälsofrämjande effekter

Enligt Forskning kan honung försvaga tillväxten av onyttiga bakterier i tarmen och istället främja tillväxt av goda bakterier. Bästa effekten får du när honungen är rå och obearbetad. (Se Bi-Snacks naturliga delikatesshonung)

Stimulerar hjärnas funktion

Det finns studier som indikerar på att honungens aktiva föreningar kan bidra till att stimulera nervsystemets- och hjärnans funktion. Bland kan honung förbättra minnet och kan verka ångestdämpande enligt studien.

Antiinflammatoriska egenskaper

I förkylningstider tänker många automatiskt på honung som en lindrande produkt. Och det stämmer bra med studier som visar honung har både antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper som bidrar till att dämpa luftvägsinflammationer.

Rogivande

Många har svårt att komma till ro strax innan läggdags och känner sig allt för sällan utvilade på morgonen. Då kan det vara värt att testa en kopp med varm mjölk eller örtte med honung.

Drycken bidrar till en stadig ökning av insulin samtidigt som det sker en frisättning av serotonin. Det i sin tur omvandlas till melatonin, vilket är det hormonet som ansvarar för just sömnreglering.

  • Honungen är dessutom mycket sötare än vitt socker och ger samma sötningseffekt med mindre mängd.
  • Honung tillför inte bara smak till maten, den lyfter även fram och balanserar de övriga ingredienserna.
  • Honung fungerar som förstjockningsmdel i såser, dressingar och marinader
  • Honung bevarar fuktigheten i maten och förflänger hållbarheten hos bakverk
  • Honung är dubbelt så sött som socker
  • Ersätt en dl socker med en halv dl honung
  • När du använder honung istället för socker, tänk på att sänka temperaturen med ca 15-20 grader

Honung upplevs som sötare än socker

Honung innehåller bland annat sockerarten fruktos. Vitt, raffinerat socker innehåller sockerarten sukros. Fruktos upplevs som sötare än sukros. Genom att använda honung i stället för socker kan man alltså reducera mängden och ändå få samma sötma. En annan fördel med honung, jämfört med socker, är att den innehåller en mindre mängd vitaminer och mineraler.

Men trots den höga sockerhalten och trots att nyttigheterna är begränsade, lyfts honung ofta fram som en ren hälsoprodukt. Anledningen är att bina under honungsproduktionen tillsätter levande mjölksyrabakterier, som har antibakteriella egenskaper och därför kan vara ett alternativ till antibiotika.Men mjölksyrabakterierna dör snabbt och enligt Alejandra Vásquez finns det inga levande mjölksyrabakterier i honungen vi köper i matbutiken.